Toimitus alkaen 6.90€ - Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksiin (Matkahuolto) - Kotimaiset ja turvalliset maksutavat

0

Ostoskorisi on tyhjä

Mindfulnessia ja värejä?

22 syyskuu , 2021 2 min read

Mindfulnessia ja värejä?

Mindfulnessia värien  ja leikin kautta

 Teksti julkaistu Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n jäsenlehdessä 3/2021. Osa kuvista myös lehden artikkelissa.

Kankaiden maalaaminen on leikkimistä, kokeilemista ja värien sotkemista; kuinka vapauttavaa ja luovaa toimintaa se onkaan! Olen maalannut sekä  ihan pienten lasten että koululaisten kanssa. Aina on lopputulos ollut yllättävä ja usein olen jopa mykistynyt kankaisiin ilmestyneistä sävyistä, kuviosta ja värien yhdistelmistä. Aikuiset ovat olleet huomattavasti varautuneempia; en kehtaa, en ehkä osaa, lopputulos on kuitenkin…. Itse olen ajatellut, että tulee  mitä tulee. Olen maalannut värisävyjä, joista en ole pitänyt, mutta ajatellut niillekin joskus löytyvän paikan. Joskus olen kankaan käsitellyt uudelleen, esim. sekoittamalla mustaa väriä veteen, sivellyt sen,  ja näin saanut tummemman sävyn kankaaseen. Joskus olen yllättänyt itseni löytämällä aiemmin maalaamistani kankaista erilaisia sävyjä, jotka olin jo unohtanut, ja joiden avulla saanut Art Quilt -työhöni uutta potkua.

maalatutkankaat

Kun maalaan, pysähdyn. Aikomukseni maalata jotain väriä saattaa muuttua; vaihdankin eri sävyyn tai sekoittelen useita värejä ja katson mitä maalisotkustani syntyy. Mieli tyyntyy, kun sotken värejä ja sivelen vaahtomuovisiveltimellä väriä kankaaseen. Ja värien huonosti sekoittaminen saattaa ollakin se juju, kun sinisen seasta ilmestyy valkoinen viiva ja innostun sutimaan mihin suuntaan sattuu. Leikkimistä! Tai no, luovuutta tietenkin kun aikuisille kerrotaan. Lasten heittäytyminen näkyy erilailla väreissä ja toiminnassa; joillain yksi väri riittää ja hän keskittyy maalaamiseen tarkasti, joku toinen intoilee ja haluaisi kaikkia värejä kankaaseen. Joskus olemme lasten kanssa suunnitelleet koko kankaan; valinneet sävyjä, leimasimia ja niiden  kuvioiden sommittelua. Kerrassaan upeita kankaita, minullakin on lapsilta oppimista.

ikiamo art quilt talvipuu

Mindfulness on  mielen tyyntymistä. Maalaamisen terapeuttisen puolen olen vasta vuosien jälkeen tajunnut, vaikka sen tuoman ilon olenkin tuntenut. Usein minulla on kuulokkeet korvilla ja konttaan pesuhuoneessa; siellä muun perheen melu jää taakse. Joskus olen mennyt sinne pahantuulisena, mutta maalatessa ärtymys on pian unohtunut. Prosessi alkaa vahakankaan levittämisellä lattialle (tai kesällä ulos), vanhan lakanan leikkaamisella oikean kokoiseksi palaksi (pesuhuoneemme ei ole tarpeeksi suuri,hmm), kankaan kastelulla, ylimääräiset vedet pois puristamalla ja vahakankaan  päälle levittämällä. Sitten on aika etsiä pullovärit, vesiastia, lautanen ja vaahtomuovisivellin.

ikiamo art quiltikiamo art quilt lohiikiamo art quilt

Maalaamisessa ihanaa on pullovärien katseleminen ja miettiminen, mitä värejä voisi yhdistää ja missä suhteessa. No, saahan sitä suunnitella! Kaatelen värejä lautaselle ja sotken niitä toisiinsa, lisään vähän jotain ja ihastun tai ihmettelen sotkuani. Lopputuloksen kuitenkin näkee vasta kankaan kuivuttua. 

diamondquilt

Yleensä haluan vain maalata sitä väriä mitä huvittaa, mutta joskus maalaan jotain tiettyä työtä varten. Kärsivällisyyttä tarvitaan kun on monta sävyä ja tilaa kuivuville kankaille vähän; menee siis päiviä ennen kuin voi leikata ja ommella. Mutta mitä haastavampi työn matka on ollut, sitä tyhjempi ja tavallaan tyytyväisempi olo on. Jos ostan paperiompelukaavan, haluan työhön jotain omaani ja sen saan kierrätetyistä maalaamistani lakanoista (jos niitä on silloin oikeissa väreissä kotona). Toki kun kymmeniä sävyjä pinkki-lilaa maalasin tuossa yllä olevaan jättitimanttiin, mietin suunnitelmani järkevyyttä. 

harry potter art quilt

Rohkaisen sinuakin kokeilemaan. Kangasvärejä myydään useissa paikoissa; isot pullot tulevat edullisemmaksi kuin pienet (väriä kuluu yllättävän paljon). Jos ei  vahakangasliinaa löydy, niin jätesäkin päälläkin maalaaminen onnistuu. Vanha yksivärinen lakana käy maalaamiseen hyvin, oikein ohueksi kuluneet  kohdat kannattaa kuitenkin leikata pois.

 Antautukaa leikkimään ja nauttimaan kangasvärien kanssa!

ikiamo art quilt elefantit

Ensimmäinen art quilt työni ja esimmäinen työ, jonka kankaat maalasin itse.

Ikiamon Galleriasta ja Instagramista löytyy lisää mm. Art Quilt töitäni, insta:  @ikiamo_artquilt

Jätä kommentti