Toimitus alkaen 6.90€ - Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksiin (Matkahuolto) - Kotimaiset ja turvalliset maksutavat

0

Ostoskorisi on tyhjä

ilmainen PDF-ohje: 6 tapaa ommella HST eli kolmio - neliöitä

06 kesäkuu , 2024 1 min read

ilmainen PDF-ohje: 6 tapaa ommella HST eli  kolmio - neliöitä

HST eli half square triangles koostuvat kahdesta suorakulmaisesta kolmiosta ja muodostavat monikäyttöisen neliön. Tilkkutöissä HST ovat erittäin suosittuja, koska niillä voi luoda lukemattomia erilaisia tilkkupintoja ja tilkkupeittoja.

Esittelen kuusi parasta tapaa ommella kolmio-neliöitä; yksi, kaksi, neljä tai kahdeksan kerralla. Ikiamon Youtube -kanavalla on video, jolla näytän kaikki tavat tarkemmin.

Yksi kolmio-neliö kerralla tavassa etuna on, että lopullinen koko on juuri sama kuin alkuperäinen neliö. Ensin piirretään kulmasta kulmaan apuviiva ja sitten ommellaan viivaa pitkin. Ylimääräinen kangas leikataan pois ( muista jättää saumavara!). Silitä auki ja tarkista, onko neliö oikeanmuotoinen.

Kaksi kerralla on kätevä tapa saada kaksi samanlaista palaa. Ommellaan kaksi ommelta: molemmin puolin apuviivaa paininjalan reunan kulkiessa apuviivaa pitkin. Ompelun jälkeen leikataan apuviivaa pitkin.

 

Neljä kerralla on helppo ja nopea tapa saada neljä samanlaista palaa. Silittämisen jälkeen palat täytyy tarkistaa neliöviivaimella ja leikata oikeaan muotoon, sillä usein palat ovat hieman eri kokoisia.

Kahdeksan kerralla on sopiva esim. Layer cake -kangaskokoelmille, vaikka vaatiikin hieman piirtämistä. Kaksi neliötä laitetaan päällekkäin ja piirretään apuviivoja kuten yllä. Ommellaan vinojen apuviivojen molemmilta puolilta. Leikataan kuvan ohjeen mukaan ja silittämisen jälkeen leikataan palat neliöviivaimen avulla.

Jelly Roll -kaitaleille sopiva tapa on ommella kaksi suikaletta pitkiltä laidoilta yhteen ja leikata kuvan mukaisesti.  Haluttu neliön koko saadaan helposti; esim. 5cm kolmio-neliön saa 5 cm korkeista suikaleista ( lopullinen koko on mahdollista leikata 1/4" = 6mm suuremmaksi kuin suikaleen korkeus).

ILMAINEN PDF-OHJE TÄSTÄ

Alla vielä muutama kuva, joissa olen käyttänyt kolmio-neliötä

(ommeltu suikaile -tekniikalla, tässä aseteltu vain eli ei vielä ommeltu yhteen).

Jätä kommentti