Toimitus alkaen 6.90€ - Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksiin (Matkahuolto) - Kotimaiset ja turvalliset maksutavat

0

Ostoskorisi on tyhjä

Kuinka Käyttää Leikkuualustaa: Vinkit Luovaan Työskentelyyn 📐✂️

01 tammikuu , 2024 2 min read

Kuinka Käyttää Leikkuualustaa: Vinkit Luovaan Työskentelyyn 📐✂️

Leikkuualustat ovat olennainen työkalu niin ompelijoille, käsityöläisille kuin DIY-harrastajillekin. Niiden avulla voit suojata työpintasi ja tehdä tarkkoja leikkauksia erilaisille materiaaleille. Tässä blogissa käydään läpi vinkkejä leikkuualustan optimaaliseen käyttöön. 

1. Aseta Leikkuualusta Oikein 📏
Aloita asettamalla leikkuualusta tasaiselle pöydälle. Varmista, että mittaukset alustan reunoilla ovat oikein suunnattu – vaakasuorat mittaukset vasemmalta oikealle ja pystysuorat alhaalta ylös.

2. Tutki Merkintöjä 🔍
Leikkuumatot on usein merkitty vaaka-, pysty- ja eri kulmissa olevilla viivoilla (30°, 45°, 60°). Nämä viivat auttavat leikkaamaan kangasta suoraan tai eri kulmissa, mikä on erityisen hyödyllistä monimutkaisemmissa käsityöprojekteissa.

3. Sijoita Kangas Huolellisesti 🧵
Kun olet valmis leikkaamaan, aseta silitetty kangas leikkuualustan päälle siten, että se ei peitä alustan reunojen numeroita. Aseta kankaan reunat vaaka- ja pystysuoraan, jotta saat tarkempaa hallintaa leikkausprosessissa.

4. Käytä Läpinäkyvää Viivoitinta 📏
Aseta kirkas tilkkutyöviivain kankaan päälle ja kohdista sen reuna alustalla olevan leikkausviivan kanssa. Käytä leikkuualustan reunojen numeroita apuna varmistaaksesi, että viivain on suorassa.

5. Leikkaa Tasaisesti ja Tarkasti ✂️
Paina viivainta alas kankaan päälle, liu'uta pyöröleikkuria pystysuorassa viivaimen vierestä. Tasainen paine estää viivainta ja mattoa liikkumasta leikkaamisen aikana.

6. Pidä Työkalut Terävinä 🔪
Käytä aina teräviä työkaluja leikkuumatolla. Tylsät terät voivat vahingoittaa alustasi pintaa ja tehdä leikkaamisesta vaikeampaa. 

Myös rullaleikkurin väärinkäyttö voi vahingoittaa alustaa. Jos rullaleikkuri ei ole pystysuorassa esimerkiksi kaarteiden leikkaamisessa, terä pääsee vinottain syvemmälle alustaan, joka on kuitenkin aina tehty jostain muovista ja näin vahingoitettavissa. Myös itse olen tässä onnistunut, tosin ihan testausmielessä. Ympyrän leikkaaminen onnistuu kuitenkin leikkuumattoa vahingoittamatta kun terä on pystysuorassa ja kaarretta leikataan vaiheittain/osissa asentoa aina parantaen.

7. Pidä Leikkuualusta Puhtaana 🧹
Puhdista alusta kevyesti jokaisen käytön jälkeen pehmeällä harjalla poistaaksesi kankaan kuidut ja nukka. Itse käytän useimmiten teippiharjaaJos lanka on uponnut leikkualustaan, kokeile raaputtaa se pois pyyhekumilla. Pidä huolta myös maton kosteutuksesta ja puhdistuksesta veden ja etikan liuoksella, jotta se säilyy hyvässä kunnossa. Omia leikkuualustojani en ole näin puhdistanut, ehkä joskus kostealla keittiöliinalla pyyhkäissyt.

8. Säilytä Alusta Oikein 🗄️
Kun et käytä leikkuualustaa, säilytä se tasaisella pinnalla tai tue se pystyasennossa esimerkiksi pahvin välissä, jotta se ei väänny.

9. Valitse Alusta Huolellisesti 🎨
Harkitse alustan kokoa ja väriä sen mukaan, mitä materiaaleja tyypillisesti leikkaat. Huomioi myös, että alustan väri erottuu leikkaamistasi materiaaleista.

10. Korvaa Alusta Tarvittaessa ♻️

Vaihda leikkuualusta uuteen, kun se on liian kulunut tai vaurioitunut, jotta leikkaustulos pysyy tarkkana. Vaikka monet leikkuualustat on markkinoitu "itsekorjautuviksi", mikään muovinen leikkuumatto ei ole tarkkaan ottaen itsekorjautuva. Alustan pintaa “hieromalla” leikkauskohdan syvänteen laidat kyllä lähentyvät ja näin näyttää että alusta korjautuisi. Jos leikkaat aina samaa kohtaa pitkin, muodostuu kohtaan syvänne. Käytä siis useita eri kohtia leikatessasi.

Jätä kommentti