Toimitus alkaen 6.90€ - Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksiin (Matkahuolto) - Kotimaiset ja turvalliset maksutavat

0

Ostoskorisi on tyhjä

Villainen silitysalusta - käyttökokemuksia

13 kesäkuu , 2021 3 min read

Villainen silitysalusta  -  käyttökokemuksia

Törmäsin kai villaiseen silitysalustaan netissä joskus viime vuonna. En muista, miksi se minua viehätti, mutta joulukuussa sain niitä muutaman mallikappaleen testausta varten.


Ryhdyin toimeen ilman mitään tietoa ja ajatusta käyttöohjeista tms.  Muovin alta tuli esiin ihanan kevyt ja kauniin harmaa villa”pläjäys”; se oli ihmeen tiivis ja sen pinta oli tasaisen siisti. Silitysrauta siis päälle ja etsimään jotain silitettävää. Ja silitysrautahan oli tietty kuumimmalla (vain ohuiden materiaalien ja tekokuidun kohdalla muistan sitä lämpötilan säädintä muuttaa, sanoo ihminen joka kerran teininä poltti silitysraudan mallisen reiän pelipaitaansa).


 Pieniä kangastilkkuja useamman silitettyäni  huomasin raudan pohjassa olevan ohuen kerroksen jotain ylimääräistä. Joten tutkin ja mietin hetken, ennen  kuin tajusin alustan olevan villaa  -Daa. Ja niin, villan silityslämpötila  on kaksi pistettä. No joo….pinnasta siis tarttui jotain raudan pohjaan.

Seuraava kantapään kautta oppimani läksy tuli höyryn muodossa. Luonnollisestihan sitäkin pitää käyttää. Ja kuinka kävikään… Arvasit varmaan, että höyry meni villaisen silityalustan läpi ja pöydän pinta oli märkä. Huh, onneksi testasin keittiön pöydällä enkä myöhemmin silityspaikaksi muodostuvan herkkäpintaisen lipaston päällä. Höyryä käyttäessä sain myös villan ominaishajua esille. Onneksi “tuoksu” ei ollut liian voimakas (tuli mieleen alakoulun märkähuovutus kun villan käsittely ei ollut nykytasolla).


Nyt kun sekä isoa että pientä 100% villasta valmistettua silitysalustaa olen käyttänyt enemmän, silitysraudan käyttäminen myös kuumimmalla lämmöllä onnistuu; ilmeisesti ihan uusissa on jokin pintakäsittely joka kuluu… Eikä villamaista tuoksua ole ollut ollenkaan. Olisikohan vain “märkyys” sen aiheuttanut...


Tekemääni pieneen puulauta+vanu+paksu kangas -silitylautaan verrattuna villainen silitysalusta on paljon kätevämpi ja kevyempi. Se on helppo siirtää syrjään ja nostaa taas takaisin tarvittavalle kohdalle. 

 Positiivinen yllätys on ollut villan eristävyys; Ikiamon leikkuumatto ei kärsi yhtään silitysraudan kuumuudesta villaista silitysalustaa käyttäessä, joka helpottaa tilkkuilua. On helppo kun “työpisteellä” voi tehdä kaiken tarvittavan helposti eikä suuri kömpelö silityslauta ole edessä (meillä silityslauta estää monta toimintaa kun ompelen keittiössä ja muu perhe tarvitsee leipää tai haarukoita yms.). Voi siis ommella, leikata ja silittää lähes samassa kohdassa istuen. Tosin itse mielelläni välillä silitän tarkoituksella pienen matkan päässä ompelukoneesta, jotta pakarani saisivat liikettä eikä puutumista tulisi.


Olen siis ihastunut suuresti villaiseen silitysalustaan noin puolen vuoden ahkeran testailun jälkeen. Silitin jopa tilkkupeittoa pienen villaisen silitysalustan ja matkasilitysraudan avulla ihan vasta mökillä. En kyllä ymmärrä, miksi en ottanut sitä suurempaa mukaan…

Talvella mietin villa-alustalle myös muita käyttötarkoituksia. Jalassani on nytkin valehtelematta villasukat, vaikka puolisen tuntia sitten vielä makoilin terassilla kesäkuun lämmöstä nauttien. Eli alustahan voisi olla hyvä eriste kylmää lattiaa tai lunta vasten. Luontoretkelle en toki ole villaisia alustojani (ainakaan vielä kun ovat hyväkuntoisia)  antanut vaan käytössä ovat olleet joskus aiemmin huovuttamani palaset. Jos ottaisin pilkille villaisen silitysalustan, suojaisin sen kyllä ompelemalla sille kauniin suojan. Äitini ompeli heti oman ison villaisen siliysalustansa suojaksi kankaasta päälisen. Minusta se on kuitenkin tuollaisena  vaaleanharmaan “naturellina” kauneimmillaan.


En ole vielä ehtinyt kokeilla pitsin muotoilua nuppineuloilla ja höyryllä alustalla. Enkä ole onneksi vielä joutunut niitä pesemään, sillä siinäkin saattaisi tulla jokin “oppi kantapään kautta”. Mutta koska olen villaista silitysalustaa (pientä) kuljettanut paljon, sen reuna hieman kärsi. Onneksi saksilla trimmaus oli nopeaa ja alusta näytti sen jälkeen taas uudelta.


Tilkkuja jos jonkin kokoisia on siis tullut alustojen päällä silitettyä. Silitysraudasta alustaan tuleva ja takaisin ylöspäin heijastuva lämpö -kikka tuntuu toimivan. Silityslautaa olen käyttänyt enää harvemmin, sillä olen myös yhdistänyt pienen ja ison villaisen alustan; näin olen saanut kätevästi suuremman silitystilan. Nyt en näistä villaisista silitysalustoista  enää luovu! Korkeintaan haaveilen joskus saavani vielä suurempaa kokoluokkaa olevan (yhtenäisen) villaisen silitysalustan. 


Jos olet jo kokeillut villaista silitysalustaa ja keksinyt vielä jotain mahtavia  käyttötarkoituksia, laitahan alle kommenttia.

 

 

Jätä kommentti